
Marathons in tijden van Corona.
Het was onvermijdelijk: de Europese marathons vallen momenteel als vliegen door COVID-19. Begrijpelijk, maar erg zuur voor lopers én organisatoren. Als (ex-)organisator van een loopcriterium kan ik me een beetje voorstellen hoe zwaar zo’n beslissing valt. Wees als deelnemer dus niet té boos! ?
Maar daar sta je dan. Reisje geboekt, 100’en trainingskilometers in de benen. Gevloekt op je coach (en als het van mij af hangt, heet die coach natuurlijk Christophe). Sportdieet gevolgd, core versterkt. Wedstrijdoutfit gekozen, schoentjes getest. En jij die je afvraagt: “Was ik ooit al zo goed in vorm?”.
Voorlopig is er nog geen ‘Corona-optie’ in de app – al zitten Gert en ik dinsdag samen met de mannen van Appwise, we zullen eens polsen wat er mogelijk is - maar dat wil niet zeggen dat we jullie niet kunnen coachen richting een ‘plan B’, een andere marathon. Die vragen kregen we trouwens al vaak vandaag!
Afhankelijk van de datum van jullie gecancelde marathon, ziet die coaching er natuurlijk wat anders uit. Ik bespreek graag 3 situaties met jullie.
1. Jullie zitten in de taperfase – minder dan 2 weken voor de marathon.
We winden er geen doekjes om: dit is de lastigste situatie. Het trainingsvolume zit in de benen, je lichaam is helemaal klaar voor de marathon. Topvorm, met andere woorden. Die topvorm kunnen we geen weken trekken.
Wanneer we volume en belasting op het niveau van vóór de taperperiode houden, dan loert overtraining en -belasting om de hoek. Wanneer we nu ‘niets’ meer gaan doen, dan daalt de conditie.
Tijdens de trainerscursussen van de VTS heb ik geleerd dat je je conditie best lang kan rekken wanneer je de intensiteit voldoende hoog houdt, maar het volume laat zakken. En dat principe kunnen we perfect toepassen binnen de app.
Gaat plan B door binnen 3 tot 5 weken na je originele doel? Doe dan eerst de taperperiode uit en gun je lichaam herstel.
Kies daarna een halve marathon als doel in Trenara. Het schema voor de halve marathon zorgt voor intensievere interval- en tempotrainingen, maar met minder kilometers. Ideaal dus, ook al klinkt het erg atypisch: naar een marathon trekken met een schema voor de helft van de afstand.
5 weken volgens deze manier trainen is wel een uiterste, vind ik zelf. Vanaf dan wordt het volumeverlies te groot. Oncomfortabel gevoel bij 5 weken zonder echte lange duur? Doe dan 2 weken voor D-day (2) een LSD die ongeveer 15 à 20% korter is dan je langste LSD tijdens de marathonvoorbereiding.
Zat je op 5 of 6 trainingsdagen bij je marathonschema? Kies dan nu voor eentje minder.
Je nieuwe doel op meer dan 5 weken van je originele D-day? Stuur ons een mailtje – bij voldoende vraag maken we nog een aparte blogpost!
2. Je zit in de volumefase met heel wat kilometers tegen marathontempo – van 6 tot 2 weken voor je marathon.
Een stuk simpeler. Verschuif je doel, en houdt rekening met volgende kanttekening. In deze fase is de kans groot dat je al enkele sleuteltrainingen hebt afgewerkt. Denk aan de x-keer duizend, de tempoblokken op-onder-op je marathontempo, de simulatietraining en je langste duurloop.
Jouw opdracht is simpel: werk deze geen 2e keer af wanneer D-day (2) 3 tot 5 weken verder ligt. Deze trainingen mag je met 30% verminderen. Oké, we zullen dan wel aan je oren trekken bij onze feedback, maar het is de beste manier om te bouwen aan die nieuwe weg.
Je nieuwe doel op meer dan 5 weken van je originele D-day? Stuur ons een mailtje – bij voldoende vraag maken we nog een aparte blogpost!
3. Je zit in de eerste 6 weken van je marathonschema.
Vervelend, dat je marathon verplaatst wordt, dat wel. Maar wat trainingsarbeid aangaat: geen enkel probleem. Je zit nog niet zo ver in het schema dat het risico op over- of onderbelasting groot is. Gewoon opnieuw een doel instellen en klaar!
Niet iedereen die nu z’n marathon mist, gaat op zoek gaan naar een ‘vervanger’. Misschien past het niet in jouw kalender, misschien is de ontgoocheling te groot. Als trainer kan ik niet anders dan zeggen dat al die trainingsarbeid àltijd z’n nut heeft gehad. Liefst mét bekroning natuurlijk, maar ook zonder die ultieme inspanning werpen de kilometers hun vruchten af:
1. wanneer dit je eerste trenaraschema was, dan gaat de kans op resultaat de volgende keer eens zo groot zijn. Elke nieuwe trainingsaanpak vraagt een aanpassing – die heb je nu achter de rug.
2. je basis is uitstekend om binnen enkele weken (3 weken na je gemiste marathon) verder te bouwen aan je conditie en een nieuw doel te stellen. Mijn tip: kies een 10 kilometer of halve marathon 12 tot 16 weken verder. Korter en krachtiger maakt je weer sterker richting een eventuele najaarsmarathon. Begin nu nog niet aan een schema richting najaarsmarathon, prikkel je lichaam even op een andere manier. En bij die najaarsmarathon ga je denken: coach Christophe had gelijk ;-)
About the author
![]() |
Christophe Roosen is co-founder van trenara en 'de coach'. Loopt sinds zijn 11e en liet in 2016 zijn achillespees doorknippen. De liefde voor de sport werd enkel groter: na zijn revalidatie liep hij zijn eerste marathon, die van Valencia 2017, in 2u58'47. Zijn besttijd staat na 4 marathons op 2u38'57. Lid van team paluko en RUN TMC. Volg hem op http://www.instagram.com/chroosen. Mail hem op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. |